Novinář v popkultuře: Maska

Snad každý zná kultovní film Maska z roku 1994, kde ztvárnil hlavní roli mistr mimiky Jim Carrey. Avšak nejednomu bystrému oku mohlo uniknout, že se v jeho stínu před kamerou párkrát mihla také redaktorka lokálního deníku Edge City Tribute Peggy Brandt (Amy Yasbeck), která však zastává v celém příběhu důležitou roli. Je to totiž právě ona, kdo přivede bankovního úředníka Stanleyho Ipkisse do tiskárny zmíněného periodika místnímu gangsterovi Dorianu Tyrellovi.

Tato atraktivní zrzka s nesmělým pohledem si je své přitažlivosti velmi dobře vědomá a patřičně tohoto faktu zneužívá k získávání informací. Když se s ní ve filmu setkáváme poprvé, nesměle vchází do banky, kde shání úředníka Stanleyho Ipkisse.

Potřebuje totiž zjistit informace o událostech, které se předešlou noc staly v autodílně, kde Ipkiss nechal své auto a následně se tam vrátil jako Maska, aby potrestal nepoctivé opraváře. Na saku jí nechybí připnutá identifikační karta, pečlivě si všechny získané informace zapisuje do notesu. Ptá se přesně mířenými otázkami, a i když se Ipkiss několikrát snaží od tématu odběhnout, vždy jej vrátí zpět k předchozí otázce či požádá o doplnění. Podrobnosti k informacím, které ji zajímají, má pečlivě nastudované, proto na každou vyhýbavou odpověď umí rychle zareagovat. Pomalu získává cenné informace pro svou reportáž. Peggy měla dříve v Edge City Tribute svou vlastní poradnu pro čtenáře, ovšem tuto rubriku její nadřízení zrušili, a tak se nyní chce stát, jak sama zmiňuje, opravdovou reportérkou.

V okamžiku, kdy se Ipkiss snaží uprchnout před policisty, mu přistaví své auto a odveze jej do tiskárny místního deníku, kde si povídají. Právě v této scéně se Stanleymu svěřuje se svými zážitky z novinářské práce i s plány do budoucna. Je ovšem domluvená s Dorianem Tyrellem, který se snaží získat masku pro sebe, že se zde potkají a ona mu za finanční odměnu Ipkisse předá. I když se z ní v příběhu nakonec stává záporná postava, svou novinářskou práci prováděla svědomitě a profesionálně.

Přidat komentář